به‌خێربێن بۆ وڵاتی خۆتان



23 december 2010

Under inga omständigheter ska vi backa och kapitulera för dessa extremister, skriver Uppsalabon Kawa Amin med anledning av självmordsattentatet i Stockholm den 11 december.

 

”De bygger helt enkelt ett helvete”


Det finns ingen anledning för extremister att försöka förstöra det samförstånd som finns bland invånarna i Sverige. Men tyvärr har denna fega handling påmint oss alla att ingen längre lever i trygghet. Men det betyder inte att vi måste sitta hemma och vänta på terroristernas benägenhet att ändra vårt levnadssätt, med frihet och fritänkande.
Extremister kompletterar varandra genom sina handlingar, eftersom de baserar sina åsikter på våld och skräck, som avskys av många människor världen över.

Majoriteten av muslimerna är emot självmordsbombare som hävdar att de offrar sina liv för Allah. Sådana personer har inget utrymme i sina huvuden för demokrati och oliktänkande, de är trångsynta människor som tränger sig in på andras revir utan att få tillåtelse. Det är oacceptabelt och kränkande.
Det är dags för majoriteten av muslimerna att gå till handling och stänga moskéernas dörrar för sådana som man misstänker har extremistiska idéer. De som spränger sig i luften och dödar oskyldiga barn och kvinnor i syfte att komma till paradiset – som de själva hävdar – har ingen rätt att betrakta sig som representanter för andra som avskyr deras handlingar. 
Inga förnuftiga människor vill leva med sådana barbarer, varken nu eller efter döden. Om religiösa fanatiker skulle ta makten kommer de inte bara att begränsa andras levnadssätt utan tvinga folk att leva efter sina villkor. De bygger helt enkelt ett helvete där männi­skorna blir bränslet för att deras helvete inte ska slockna. Vi ska inte glömma att majoriteten som dör i alla självmordsattacker är vanliga muslimer.

Jag vill inte att någon ska tolka mina ord på ett sådant sätt att jag stödjer stormakternas dåliga attityd och dubbelmoraliska handlingar mot folk i Mellanöstern för att försvara sina ekonomiska intressen. USA:s utrikespolitik i Mellanöstern har varit ett fiasko och kommer inte att leda till försoning och samförstånd bland befolkningen. Många har vaknat och förstår att det inte endast är för demokratins skull USA offrar sina soldaters liv utan lika mycket för oljans. Jag var själv i Kurdistan i somras och hörde sådana argument från olika håll.

Hur som helst befinner vi oss i en värld som hotas av många aktörer, inte minst extremister som inte ens skonar sig själva. Vi som är sekulära ska inte under några omständigheter backa och kapitulera för dessa extremister, som befinner sig i ett mörkt hus som varken har fönster eller en enda solstråle. De är som fladdermöss som älskar att leva i mörkret.
För att vara tydligare mot dem som vill döda sig själva och andra i sin falska tros namn, om det är islam eller någonting annat, säger jag: Gå till den öken där det varken finns människor eller djur, om du är tvungen och har bestämt dig för att spränga dig. Jag tror inte att någon vill dö med dig, även om du verkligen har paradisnycklarna i din ficka!


Kawa Amin
modersmålslärare, Uppsala 
http://www.direktpress.se/uppsalatidningen/Aktuellt/insandare/De-bygger-helt-enkelt-ett-helvete/

Inga kommentarer: